Ημερίδα με τίτλο «Διαχείριση Εισβλητικών Ξενικών Ειδών: Συμπεράσματα του προγράμματος LIFE ATIAS και μελλοντικές δράσεις».

Στις 20 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Διαχείριση Εισβλητικών Ξενικών Ειδών: Συμπεράσματα του προγράμματος LIFE ATIAS και μελλοντικές δράσεις» στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα οργανώθηκε από την εταιρεία “HOMEOTECH” στα πλαίσια του έργου «LIFE ATIAS: Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά» και απευθυνόταν στο προσωπικό των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΟΦΥΠΕΚΑ) και των Δασικών Υπηρεσιών Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου.

Η ημερίδα ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα του Συντονιστή της ημερίδας και Διαχειριστή της εταιρείας HOMEOTECH κ. Κόντο Κωνσταντίνο, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των ξενικών ειδών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο Δρ. Χαράλαμπος Θωμά, Δασολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε την προσαρμοστική διαχείριση των χερσαίων ξενικών ειδών θηλαστικών, μέσα από τις ευκαιρίες και τα διδάγματα του LIFE ATIAS.
  • Η κ. Έλενα Λουκάκη – Γκουντάρα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., που εκπροσώπησε την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, “HOMEOTECH”, αναφέρθηκε στο σύστημα καταγραφής εισβλητικών ειδών και έγκαιρης καταγραφής που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου
  • ο κ. Κυριάκος Σκορδάς, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Γενικός Διευθυντής της ΚΟΜΑΘ, ανέλυσε τις προκλήσεις διαχείρισης εισβλητικών στην After LIFE περίοδο και της σύνδεση τους με τις οικοσυστημικές υπηρεσίες.
  • Η κ. Βασιλική Χρυσοπολίτου, Βιολόγος, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής ιστορίας, η οποία στην εισήγηση της αναφέρθηκε στα χωροκατακτητικά είδη ως πίεση στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τις προστατευόμενες περιοχές και το έργο LIFE EL BIOS.
  • Η κ. Λυδία Αλβανού, Δρ. Βιολόγος, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. η οποία αναφέρθηκε στην εξάπλωση των ξενικών ειδών στις προστατευόμενες περιοχές ως αιτία και αποτέλεσμα της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων.
  • Ο κ. Γιώργος Μάντακας, Δασολόγος, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τα μέτρα αντιμετώπισης που εφαρμόστηκαν για το ξενικό χωροκατακτητικό φυτικό είδος Amorpha fruticosa στα πλαίσια του έργου Life PRIMED.
  • Η κ. Γεωργία Χρυσοστόμου, Λειτουργός βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών, Τμήμα Δασών, αναφέρθηκε στο έργο LIFE IP Πανδώτειρα σε σχέση με τα εισβλητικά είδη στην Κύπρο.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση που αφορούσε τις μελλοντικές προκλήσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μέτρων διαχείρισης ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, την εμπειρία και τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί από σχετικά προγράμματα LIFE και πως αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης .