Διεξαγωγή του συνεδρίου με τίτλο «Αντιμετώπιση των Απειλών από τα Εισβλητικά-Ξενικά Είδη και Άμβλυνση Πιθανών Συγκρούσεων»

Με μεγάλη επιτυχία και απήχηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο Ι του κτηρίου ΚΕ.Δ.Ε.Α του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το συνέδριο με τίτλο «Αντιμετώπιση των Απειλών από τα Εισβλητικά-Ξενικά Είδη και Άμβλυνση Πιθανών Συγκρούσεων». Το συνέδριο διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον Δ. Μπακαλούδη, Καθηγητή του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και συντονιστή του έργου LIFE ATIAS. 

Τις πρώτες δύο μέρες, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν την συμβολή του LIFE ATIAS στην αντιμετώπιση των απειλών από τα ξενικά είδη στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και αναπτύχθηκαν θέματα τα οποία αφορούσαν μεθόδους διαχείρισης για τον έλεγχο και την καταπολέμηση τέτοιων απειλών.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στις εγκαταστάσεις της σχολής Δασολογίας και ΦΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το εργαστήριο Άγριας πανίδας και Ιχθυοπονίας γλυκέων υδάτων, κατά την οποία έγινε επίδειξη των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο για την καταγραφή και την παγίδευση των εισβλητικών ξενικών ειδών.

Ομιλητής: κ. Μπακαλούδης Δημήτριος.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα και την ομιλία του Συντονιστή του έργου, κ. Δημήτριου Μπακαλούδη, Καθηγητή της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εστίασε στο πεδίο δράσης και στη συνεισφορά του έργου LIFE ATIAS, στην αντιμετώπιση των απειλών των εισβλητικών ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα. Ακολούθησαν ομιλίες και από άλλα μέλη της ομάδας έργου του LIFE ATIAS και συγκεκριμένα:

  • Η Δρ. Μακρίδου Κωνσταντίνα, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, με την εισήγησή της να επικεντρώνεται στην επίδραση των πρακτικών ελέγχου του πληθυσμού και στη δυναμική καταληψιμότητα του Αμερικανικού Μινκ στη Δυτική Μακεδονία.
  • Ο Δρ. Κοτσώνας Ευάγγελος, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, επισήμανε στην εισήγησή του τις επιπτώσεις των εισβλητικών ξενικών ειδών.
  • Ο Δρ. Θωμά Χαράλαμπος, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, ανέλυσε τις οδούς εισαγωγής και εξάπλωσης των εισβλητικών ξενικών ειδών.
  • Η κ. Λουκάκη – Γκουντάρα Έλενα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., που εκπροσώπησε την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, “ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ”, αναφέρθηκε στο σύστημα καταγραφής εισβλητικών ειδών και έγκαιρης καταγραφής στο πλαίσιο του έργου.
  • Η Δρ. Στεφανίδου Αλεξάνδρα, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, εστίασε στην παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων για την υποστήριξη της διαχείρισης του πληθυσμού Μινκ με τη χρήση δεδομένων πεδίου & ΓΣΠ.
  • Ο κ. Ταμπάκης Στυλιανός, καθηγητής της σχολής Δασολογίας και ΦΠ, Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εισηγήθηκε για το νομοθετικό πλαίσιο για τα εισβλητικά ξενικά είδη στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Τέλος ο κ. Σκορδάς Κυριάκος, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Γενικός Διευθυντής της ΚΟΜΑΘ, ανέλαβε την παρακίνηση μιας συζήτησης μεταξύ των παρευρισκόμενων σχετική με ερωτήματα και απαντήσεις στα παραπάνω θέματα των ομιλιών.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είχε ως γενικό θέμα τη διαχείριση των εισβλητικών ξενικών ειδών και τον μετριασμό των συγκρούσεων. Ο Δρ. Ευάγγελος Κοτσώνας ξεκίνησε με την ομιλία του που αφορούσε την ανθρώπινη διαχείριση των εισβλητικών ξενικών ειδών και στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες και πιο αναλυτικά:

  • Η Δρ. Παπακώστα Μαλαμάτη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης φυσικών πόρων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέλυσε τις τροφικές συνήθειες του Αμερικανικού μινκ στη Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα.
  • Predrag Simonovic, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου της Σερβίας, εστίασε στην ομιλία του στους φορείς εισαγωγής ξενικών ειδών στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις διαχείρισης τους ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους.
  • Οι Δρ. Yordan Koshev, Polina Nikova, και Maria Kachamakova, ερευνητές του Ινστιτούτου βιοποικιλότητας και έρευνας των οικοσυστημάτων, της Βουλγαρικής Ακαδημίας Ερευνών, εισηγήθηκαν για την απόδραση των Αμερικανικών μινκ στη Βουλγαρία και την εδραίωσή τους στο φυσικό περιβάλλον, θέτοντας απειλή για τη φυσική βιοποικιλότητα: εθνική συμπεριφορά και παράνομες δράσεις.
  • Οι Δρ. Gabriele Morozov και Gabriela Cretu, από την αρμόδια αρχή για το Δέλτα του Δούναβη, στη Ρουμανία, επισήμαναν στην εισήγηση τους ένα πρόγραμμα με πιλοτικά μέτρα για τον έλεγχο των εισβλητικών ξενικών ειδών στο Δέλτα του Δούναβη.
  • Η κ. Νικολέτα Σιδηροπούλου, από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, τόνισε την σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και την προώθηση της κατανάλωσης φαγώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών.
  • Ο Δρ Κρίγκας Νικόλας, βιολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου φυτικής αναπαραγωγής και γενετικών πόρων του Ελληνικού Γεωργικού οργανισμού «Δήμητρα», εστίασε στην εισβολή του Solanum elaeagnifolium στις Ελληνικές αστικές πόλεις, στα καλλιεργούμενα χωράφια και στο δίκτυο Natura 2000.

Τέλος οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με σύντομη ενημέρωση από την κ. Βλαχάκη Δέσποινα, Δασολόγο, Υπεύθυνη Διαχείρισης του έργου και εκπρόσωπος της εταιρίας “ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ”, για το ερωτηματολόγιο που κατασκευάστηκε για την ενημέρωση του κοινού “Ξέρεις το ξενικό – Know your alien” και είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος.