Τελική ημερίδα στα πλαίσια του έργου LIFEATIAS
Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η τελική ημερίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του έργου LIFE ATIAS «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά», στο Αμφιθέατρο της ΑΔΗΔΜ στην Κοζάνη.
Στις ημερίδες συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.), των Δασαρχείων και Διευθύνσεων Δασών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, της εταιρίας “ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ”, καθώς και άλλων φορέων και συλλόγων.
Η ημερίδα ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κ. Σεραφείμ Λιάπη και συνέχισε με την ομιλία του Συντονιστή του έργου, κ. Δημήτριου Μπακαλούδη, Καθηγητή της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εστίασε στο πεδίο δράσης και στη συνεισφορά του έργου LIFE ATIAS, στην αντιμετώπιση των απειλών των εισβλητικών ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα. Ακολούθησαν ομιλίες και από άλλα μέλη της ομάδας έργου του LIFE ATIAS και συγκεκριμένα:
- Δρ. Χαράλαμπος Θωμά, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, στις δύο εισηγήσεις του επικεντρώθηκε πρώτον στην επίδραση των πρακτικών ελέγχου και δεύτερον στη δυναμική καταληψιμότητα του Αμερικανικού Μινκ στη Δυτική Μακεδονία.
- Ο Δρ. Ευάγγελος Κοτσώνας, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, επισήμανε στην εισήγησή του την αλληλεπίδραση του Αμερικανικού Μινκ – Βίδρας και τις επιπτώσεις στην υδρόβια ορνιθοπανίδα.
- Η κ. Έλενα Λουκάκη – Γκουντάρα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., που εκπροσώπησε την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, “ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ”, αναφέρθηκε στο σύστημα καταγραφής εισβλητικών ειδών και έγκαιρης καταγραφής στο πλαίσιο του έργου,
- Η κ. Δέσποινα Βλαχάκη, Δασολόγος, Υπεύθυνη Διαχείρισης του έργου και εκπρόσωπος της εταιρίας “ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ” εισηγήθηκε για τους βασικούς δείκτες του έργου LIFE ATIAS και στη στρατηγική διάδοσης των αποτελεσμάτων του.
- Ο κ. Ιωάννης Γήτας, καθηγητής της σχολής Δασολογίας και ΦΠ, ΑΠΘ και η Δρ. Αλεξάνδρα Στεφανίδου, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, εστίασε στην παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων για την υποστήριξη της διαχείρισης του πληθυσμού Μινκ με τη χρήση δεδομένων πεδίου & ΓΣΠ.
- Ο κ. Αντώνης Μούντζιας, Γεωπόνος, Υπεύθυνος έργου LIFE ATIAS, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα υλοποίησης δράσεων του έργου LIFE ATIAS της ΑΔΗΔΜ
- Η κ. Ιωάννα Χαλινίδου, Δασολόγος, Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Α.Δ.Μ.Θ. και η κ. Τριανταφύλλου Άννα, Τεχνολόγος Γεωπονίας, Δ/νση Αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, τόνισαν τις διαδικασίες υλοποίησης δράσεων του έργου LIFE ATIAS από την ομάδα έργου της ΑΔΜΘ.
- Ο κ. Κυριάκος Σκορδάς, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Γενικός Διευθυντής της ΚΟΜΑΘ, ο οποίος ανέλυσε τις δράσεις δημοσιοποίησης και δικτύωσης του έργου LIFE ATIAS.
- Ο κ. Νικόλαος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ, ανέλυσε την επικοινωνία προγράμματος του LIFE ATIAS και
- Η Δρ. Μαλαματή Παπακώστα, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών πόρων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέλυσε τις τροφικές συνήθειες του Αμερικανικού μινκ στη Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων και μια ανοιχτή συζήτηση που αφορούσε τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια του έργου, την ανάδειξη της καλής συνεργασίας μεταξύ των μελών του έργου.