Πρώτη Συνάντηση Δικτύωσης του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE ATIAS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/07/2022 η πρώτη Συνάντηση Δικτύωσης στη Θεσσαλονίκη, στo πλαίσιo του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά» (LIFE ATIAS -LIFE18 NAT/GR/000430). Σκοπό του έργου LIFE ATIAS, αποτελεί η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος άμεσης προειδοποίησης και επέμβασης, για την αποτροπή της εξάπλωσης των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Τεχνοομοιόσταση Ο.Ε., Εταίρο του προγράμματος, ενώ προσκεκλημένοι του Life Atias ήταν τα προγράμματα LIFE PRIMED με ομιλητή τον Χ. Γεωργιάδη Project Manager στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το IASON Project με ομιλητή τον Dr G. Lupu Coordinator στο Danube Delta National Institute for Research and Development.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ως προσκεκλημένοι οι ειδικοί επιστήμονες, Δρ. Ι. Τσιριπίδης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Δρ. Γ. Φωτιάδης Επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Β. Τσιαούση Συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης των λιμνών στο ΕΚΒΥ, Β. Χρυσοπολίτου Βιολόγος στο ΕΚΒΥ και Ι. Ισαακ από την ΚΟΜΑΘ, καθώς και εκπρόσωποι ορισμένων εκ των εταίρων του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν ζητήματα που αφορούσαν  τις επιπτώσεις της εισβολής των χωροκατακτητικών – ξενικών ειδών σε ένα οικοσύστημα, αλλά και οι πιθανές λύσεις. Τέλος, δόθηκε έμφαση στη σημασία της βιοποικιλότητας και πως εκείνη επηρεάζεται από τα εισβλητικά είδη στις περιοχές μελέτης των προσκεκλημένων προγραμμάτων.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση, με τους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν απόψεις και προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα στοχεύοντας την δικτύωση με κοινό άξονα την αντιμετώπιση των εισβλητικών ειδών.