Ημερίδα με τίτλο «Διαχείριση του Αμερικανικού Μινκ στη Βόρεια Ελλάδα»

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα με τίτλο «Διαχείριση του Αμερικανικού Μινκ στη Βόρεια Ελλάδα», στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του έργου LIFE ATIAS. Υπεύθυνη για την διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και σκοπός της να παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα του έργου στην αντιμετώπιση των απειλών από τα ξεκινά είδη στην Βόρεια Ελλάδα.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (ΟΦΥΠΕΚΑ), τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι από φορείς άλλων συναφών έργων, και άλλοι σχετικοί οργανισμοί. 

Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του Συντονιστή του έργου, κ. Δημήτριου Μπακαλούδη, Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εστίασε στο πεδίο δράσης του LIFE ATIAS και ανέδειξε με σαφήνεια τα αποτελέσματά του, παρέχοντας λεπτομερή και ακριβή στοιχεία από τις καταγραφές.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, από εκπροσώπους τους και συγκεκριμένα την κ. Ιωάννα Χαλινίδου και τον κ. Αντώνιο Μούντζια, αντίστοιχα. Επιπλέον, ακολούθησαν ομιλίες και από άλλα μέλη της ομάδας έργου του LIFE ATIAS και συγκεκριμένα:

  • O Δρ. Χαράλαμπος Θωμά, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, στις δύο εισηγήσεις του επικεντρώθηκε πρώτον στην επίδραση των πρακτικών ελέγχου και δεύτερον στη δυναμική καταληψιμότητα του Αμερικανικού Μινκ στη Δυτική Μακεδονία.
  • Ο Δρ. Ευάγγελος Κοτσώνας, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας & Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, επισήμανε στην εισήγησή του την αλληλεπίδραση του Αμερικανικού Μινκ – Βίδρας και τις επιπτώσεις στην υδρόβια ορνιθοπανίδα.
  • Η Δρ. Αλεξάνδρα Στεφανίδου, Δασολόγος, του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, εστίασε στην παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων για την υποστήριξη της διαχείρισης του πληθυσμού Μινκ με τη χρήση δεδομένων πεδίου & ΓΣΠ.
  • Η κ. Λουκάκη – Γκουντάρα Έλενα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., που εκπροσώπησε την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, “ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ”, αναφέρθηκε στο σύστημα καταγραφής εισβλητικών ειδών και έγκαιρης καταγραφής στο πλαίσιο του έργου, και
  • ο κ. Σκορδάς Κυριάκος, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Γενικός Διευθυντής της ΚΟΜΑΘ, ο οποίος ανέλυσε τις δράσεις δημοσιοποίησης και δικτύωσης του έργου LIFEATIAS.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον  κ. Κωστούδη Δημήτριο, Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο M.Sc., από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Τεχνολογίας για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, “CERTED EU”, η οποία αφορούσε στη συνεισφορά της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της απειλής των ξενικών ειδών και στη διαχείριση της άγριας πανίδας.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση που αφορούσε τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια του έργου και τις μελλοντικές προκλήσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μέτρων διαχείρισης ξενικών ειδών στην Βόρειο Ελλάδα.Πηγή φωτογραφίας:https://www.m-t.gov.gr/2023/12/21/apotelesmata-kai-symperasmata-kata-tin-oloklirosi-ton-ergasion-tis-telikis-imeridas-poy-diorganose-i-a-d-m-th-gia-to-ergo-life-atias/ by ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Media Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης